ENRYO

Lectia 6

 

Tehnici de brate executate prin "biciuire" - Uchi Waza

 

Au la baza efectul produs de catre destinderea antebratului cu punct de rotire cotul, care se poate asemana cu capatul unui bici ce se destinde.

 

Uraken Uchi

Armele corpului utilizate: Uraken
Descrierea tehnicii:
(Uraken Yoko Mawashi) In pozitia Kiba Dachi cu pumnul drept in hikite. Cotul stang si antebratul paralele cu solul, iar pumnul stang cu palma in jos.
Se incepe miscarea din umarul stang, pumnul descrie o traiectorie circulara in plan orizontal, la capatul cursei fiind rotit in asa fel incat sa loveasca tinta cu dosul pumnului. Miscarea se face cu senzatia unei biciuiri dupa care pumnul este retras rapid (ca un resort) in pozitia initiala. Se aplica la plexul solar, tample si maxilar.
Varianta - Uraken Tate Mawashi
Din aceeasi pozitie (Kiba Dachi) si aceeasi pozitie a bratului stang se loveste de jos in sus cu dosul pumnului.


1234

 

 

Haishu Uchi

Armele corpului utilizate: Haishu
Descrierea tehnicii:
Din Kokutsu Dachi mana stanga trece sub umarul drept cu degetele intinse si palma cu fata in jos. Lovitura se aplica circular, cu Haishu (dosul palmei) in ideea de "biciuire". Cele doua brate se sincronizeaza in sensul ca bratul drept este tras cu pumnul la soldul drept, in acelasi timp cu finalizarea loviturii. Se aplica la plexul solar, corp (bust) si fata.


5678

 

 

Tetsui Uchi

Armele corpului utilizate: Tettsui
Descrierea tehnicii:
Din Kiba Dachi se plaseaza mana stanga sub umarul drept (pumnul strans si cu fata in jos), iar mana dreapta este intinsa inainte cu palma catre in jos.
Se loveste circularin plan orizanotal, ca si cum s-ar aplica o stampila. Se aplica la plexul solar,cap si corp.
Varianta - Otoshi Tetsui Uchi
Din Zenkutsu Dachi se descrie un arc de cerc de jos in sus si apoi de sus in jos, ca si cum s-ar aplica o stampila. Se ataca astfel capul adversarului.


90qw

 

 

 

Haito Uchi

Armele corpului utilizate: Haito
Descrierea tehnicii:
Din Zenkutsu Dachi, bustul in profil, soldul stang avansat, pumnul drept in hikite, pumnul stang deasupra genunchiului stang. Se impinge cu piciorul drept in sol, se roteste soldul drept catre inainte si mana dreapta porneste intr-un arc de cerc larg. Suprafata de lovire (Haito) este orientata perpendicular pe tinta. Se aplica la tample, gat, trahee, coaste, clavicula, maxilar, testicule.
Varianta
Din Kiba Dachi, mana stanga cu palma in jos se afla sub umarul drept, iar mana dreapta este orientata cu pumnul in directia atacului. Mana stanga porneste intr-un arc de cerc cu senzatia de a scoate o sabie din teaca, iar mana dreapta se retrage la sold (in Hikite).


erty

 

 

 

 

 

Shuto Uchi

Armele corpului utilizate: Shuto
Descrierea tehnicii: Varianta de exterior catre interior
Din Zenkutsu Dachi, cu mana dreapta in dreptul fruntii, cotul orientat catre inapoi, corpul in profil, se impinge in piciorul drept, se rotesc soldurile, iar mana dreapta descrie un arc de cerc in plan orizontal ca si cand s-ar despica tinta cu o sabie. Mana stanga se retrage in Hikite. Se aplica la tampla, gat, trahee, coaste.


uiop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varianta din interior catre exterior
Din Zenkutsu Dachi, cu mana stanga sub axila dreapta (palma catre in jos), mana dreapta cu pumnul orientat catre tinta. Mana stanga porneste intr-un arc de cerc de jos in sus, mana dreapta, concomitent, se retrage catre soldul drept care la randul sau se roteste spre stanga.


lkjh

 

 

 

 

 

 

Mawashi Empi Uchi

Armele corpului utilizate: Empi
Descrierea tehnicii:
Pozitia preparatorie este ca si pentru Gyaku Zuki, singura diferenta fiind ca in loc ca bratul (pumnul) sa urmeze o traiectorie rectilinie, cotul va urma o traiectorie circulara in plan orizontal.
Important este ca antebratul sa fie pliat pe brat, pumnul in pozitie finala "privind" cu palma in jos. Se aplica la stomac, tample, maxilar, coaste, trahee.


gfds

 

 

 

 

 

Tate Empi Uchi (Age Empi Uchi)

Armele corpului utilizate: Empi
Descrierea tehnicii:
Din Zenkutsu Dachi, mana stanga porneste catre in sus ca pentru Ura Zuki, pumnul se roteste in asa fel incat palma sa priveasca spre interior. Cotul este in pozitia finala orientat catre in sus, iar antebratul este puternic pliat pe brat. se aplica la maxilar si la stomac.


azx

 

 

 

 

 

Yoko Empi Uchi

Armele corpului utilizate: Empi
Descrierea tehnicii:
Din Kiba Dachi, mana dreapta in Hikite, mana stanga cu palma catre in sus. Se loveste direct, pe o traiectorie rectilinie, cu cotul, in asa fel incat la sfarsitul cursei se afla cu palma orientata in sus. De asemenea, antebratul este pliat puternic pe brat. Se aplica la stomac, tample, maxilar si coaste.


cvb

 

 

 

 

 

 

Ushiro Empi Uchi

Armele corpului utilizate: Empi
Descrierea tehnicii:
Din Kiba Dachi cu mana stanga intinsa in fata, cu palma in jos, se roteste cu corpul de la stanga la dreapta si in acelasi timp mana stanga se retrage cu putere cu pumnul la soldul stang (pumnul in faza finala este cu palma in sus). Lovitura de cot este intarita prinzand cu mana dreapta pumnul stang - Ushiro Sempu Empi Uchi. Pozitia finala este Zenkutsu Dachi (trecerea din Kiba Dachi in Zenkutsu Dachi se face pe loc). Se aplica la stomac, tampla, maxilar si coaste.


nmmjmh

 

 

Ushiro Mawashi Empi Uchi

Armele corpului utilizate: Empi
Descrierea tehnicii:
Zenkutsu Dachi, cu piciorul stang in fata. Pumnul drept se afla in palma mainii stangi. Se rotesc soldurile de la stanga la dreapta, trecandu-se pe loc in Zenkutsu Dachi, cu piciorul drept in fata. In acelasi timp, cotul loveste intr-o miscare circulara de la stanga la dreapta, iar mana stanga fixeaza lovitura. Se aplica la stomac, tampla, maxilar si coaste.


hggffd

 

 

 

 

 

 

Otoshi Empi Uchi

Armele corpului utilizate: Empi
Descrierea tehnicii: Din pozitia "Yoi", se ridica bratul drept deasupra capului. Se loveste cu cotul catre in jos, trecand in pozitia Kiba Dachi prin deplasarea piciorului drept lateral. Lovitura se aplica pe o traiectorie directa catre in jos. Se aplica la ceafa, clavicula si cot.

 

©2008 Stylex & Co. All Rights Reserved