GiRi - Piatra de temelie a ierarhiei japoneze

 

                                                             Florin Ilie Pop – 5 kyu Karate-Shotokan

 

Nicio tradiție japoneza nu a atras așa mare interes pentru restul lumii așa ca artele marțiale (budo). Milioane de adepți entuziasti din toata lumea sunt interesati de nenumaratele aspecte din arte martiale. Artele martiale este pentru ei un sport, un antrenament pentru autoaparare, o cale prin care isi perfectioneaza caracterul si prin care se perfectioneaza fizic, mental, spiritual si artisic.
Insa cu cat a devenit mai popular cu atat mult mai multe elemente importante au fost uitate sau omise. Unul din cele mai importante este GIRI. Oare cati practicanti de arte martiale au auzit de giri, cati din ei cunosc ce inseamna si cati il aplica?

Inscrierea intr-un dojo pentru invatarea unei arte martiale implica mai mult decat invatarea unui simplu curs. Un practicant serios de arte martiale (budoka) trebuie sa cunoasca traditia artelor martiale, istoria, mostenirea si in special scopul si disciplina lor.
In Japonia clasica (perioada Nara 710-794 si Heian 794-1192) invatarea unei arte martiale era un privilegiu pentru clasa razboinicilor - samuraii. Fiecare scoala de arte martiale isi tinea secreta tehnica, strategia, cunostintele si era foarte greu sa fi acceptat ca si elev. Era imposibil pentru cineva sa fie acceptat intr-un dojo fara o recomandare de incredere, ca este o persoana serioasa, cinstita si buna, demna de a intra in scoala respectiva. In ziua de zi, aproape orice scoala de arte martiale din lume este deschisa pentru oricine. Multe din scoli au devenit foarte comerciale, concentrate doar pe partea fizica, abandonand traditiile, neglijand antrenamentul mental, moral si spiritual. Profesorii care au abandonat aproape toate idealurile,  traditiile si valorile sunt de condamnat. Pana si in Japonia doar putine scoli pastreaza traditiile si GIRI se pierde incet.

Un antrenor adevarat de arte martiale nu este un cititor care ofera informatii elevilor sai. El preda cunostinte  formand practicantii nu doar ca razboinici dar si ca persoane mai bune, care sa poata  invinge dificultatile din viata, nu doar cu putere, dar si cu intelepciune, care le va imbunatati viata lor si va contribui in plus si la societate. Antrenorul de arte martiale isi daruieste intreaga dragoste elevilor sai, comportandu-se cu ei ca si cum ar fi copii sai. Inteleg practicantii ce se asteapta de la ei? – foarte putini.

 

OBLIGATIA LA JAPONEZI

Exista 3 concepte in ceea ce priveste obligatiile la japonezi: ON, GIMU si GIRI
ON inseamna a darui neconditionat. De regula imparatul, parintii sau sensei sunt cei care daruiesc  in baza la ON. On nu este o virtute, insa rasplata pentru on este considerata virtute.

GIMU este rasplata pentru ON care nu are limite in cantitate sau timp.
GIMU se imparte in 2:

  1. chu  obligatia fata de imparat, lege si Japonia
  2. ko     obligatia fata de parinti sau stramosi. 

GIRI este rasplata pentru ON care este echivalenta in cantitate si are loc in ocazii speciale
GIRI se imparte la randul sau in 2:

  1. GIRI fata de lume adica obligatia fata de stapan, fata de persoane care te-au ajutat, fata de rude (unchi, matusi, nepoti, nepoate)
  2. GIRI fata de nume, pastrarea onoarei

Giri este greu de tradus in alta limba pentru ca este un concept complex legat de traditia si cultura japoneza. Giri este un concept care doar japonezii il pot intelege pe deplin.
Tradus simplu insemna datoria, obligatia pe care o are cineva fata de superiorul sau. Aceasta merge pana la sacrficiu. GIRI provine de la Gi = drept, corect  Ri = comportament rezonabil, motiv. GIRI  reprezinta comportamentul cerut de eticheta unei persoane in raport cu altele in functie de statutul ei social.

Giri kanji:

giri kanji.JPG

 

Uneori giri intra in conflict cu ninjo. Ninjo reprezinta sentimentele personale care uneori vin in contrast cu datoria giri. Exemplul clasic de conflict ninjo giri este un samurai care se indrogasteste de cineva care nu e acceptat. Giri il obliga sa asculte de superiorul sau iar ninjo reprezinta sentimentele lui personale. Aceasta situatie il poate duce la shinju adica dubla sinucidere (la fel ca Romeo si Julieta).

Giri fara ninjo ii lipseste caldura iar la ninjo fara giri ii lipseste principiul. Este ideal cand cele 2 giri si ninjo sunt prezente intr-o relatie4. Daca ele intra in conflict se produce o dilema pe care din ele sa o urmezi. Acest subiect este urmarit mult in literatura sau cinematografia japoneza.

Daca fiul face lucruri pentru mama lui, o face pentru ca o iubeste si nu poate fi considerat giri. Nu lucrezi pentru giri daca iti vine din suflet. (oricum datoria fata de parinti este GIMU)

Caracteristici giri:

  1. Giri este o datorie a unei persoane care trebuie sa se comporte intr-un anume fel fata de o alta persoana. Exista multe datorii in functie de situatie si de persoanele implicate. Exista giri la un copil fata de parintii lui, la elevi si studenti fata de profesorii lor, la cel care primeste ajutor fata de cel care l-a ajutat, la un preieten fata de altul etc.
  2. Persoana care trebuie sa i se cuvina giri nu are drept sa-l ceara. Trebuie sa astepte ca celalalt sa-l faca voluntar. Oricine nu-si indeplineste giri asa cum trebuie este dezonorat. Chiar si asa beneficiarul de giri trebuie sa evite exercitarea unei presiuni pentru a-l forta sa isi indeplineasca giri. Daca o face va fi la randul sau dezonorat.
  3. Relatia de giri e continua in timp. Chiar si relatia intre vanzator si cumparator este permanenta. Daca intre ei se stabileste o relatie giri atunci cumparatorul va cumpara doar de la acel vanzator, iar daca cumpara de la altul este considerata o gresala fata de giri. In schimb pentru fidelitatea cumparatorului, vanzatorul ii va oferi avantaje cum ar fi reduceri de pret.

 

Giri poate fi inteles mai bine din exemple

1. Sot - sotie
Sotul si sotia locuiesc impreuna cu mama sotului. Mama sotului se imbolnaveste si nu se mai poate ridica din pat. In acelasi timp se imbolnaveste si mama sotiei la fel (nu se mai poate ridica din pat) doar ca ea este din alt oras. De mama sotiei are grija tatal ei. Sentimentele personale (ninjo) ale sotului sunt ca ar vrea ca sotia lui sa ramana acasa si sa aiba grija de soacra. Totusi in concordanta cu obligatia giri el o va ruga sa mearga in orasul ei si sa aiba grija de mama ei. Sotia lui are ca sentimente personale (ninjo) sa mearga acasa dar sub obligatia giri il refuza si ramane sa o ingrijeasca pe soacra.
Ierarhic barbatii erau superiori femeilor in relatia Giri.
Femeie erau ierarhizate in cadrul familiei si aveau relatii de Giri si Ninjo. De exemplu sotia samuraiului avea Giri si fata de sotul ei, si fata de socrul ei daca era in viata, si paradoxal si fata de soacra
sa cu toate ca ele aveau acelasi statut in fata barbatilor.
2. Afaceri
Doua persoane care au o relatie de afaceri una cu alta. Fiecare are datoria giri de a-i trimite un cadou la celalalt acasa odata pe an. Cel cu rang mai mic si de obicei era cel care vinde era obligat sa-i trimita celuilalt primul si indiferent daca celalalt o face, felicitari si cadouri, binenteles ca si cumparatorul trebuia sa-i intoarca gestul prin Giri

3. Comunitate
In cartier are loc un festival. Organizatorul festivalului suna o cafenea din zona sa faca o donatie. Patronul cafenelei va face o mica donatie sub obligatia giri chiar daca el in realitate nu ar vrea sa dea nimic (ninjo). Festivalurile erau ceva sacru si obiga pe toata lumea. Organizatorul putea uza de Giri sa stranga fonduri sau lucruri.

4. Loialitate
O persoana este angajat de 10 ani ca sef bucatar sushi. In vecinatate un alt patron deschide un nou restaurant. Bucatarul primeste oferta de la noul restaurant pentru un post foarte atractiv. Bucatarul trebuie conform Giri sa-l refuze deoarece loialitatea fata de patronul primului restaurant il impiedica de a pleca.
AICI SE EXTRAPOLEAZA O REGULA FOARTE IMPORTANTA LEGATA DE GIRI, PENTRU ARTELE MARTIALE: DACA LA UN MOMENT DAT ELEVULUI DINTR-UN DOJO I SE OFERA CONDITII MAI BUNE SI POATE O CARIERA SPORTIVA(MAI NOU) MAI BUNA LA ALT DOJO, EL TREBUIE SA REFUZE OFERTA CELUILALT DOJO SAU IN CEL MAI EXTREM CAZ TREBUIE SA PRIMEASCA DEZLEGARE DE A PLECA DE LA SENSEIUL LUI.

5. Prietenie
Un prieten cere imprumut de la altul o suma de bani. Acea suma de bani chiar daca este mica ea reprezinta mult si pentru cel care o imprumuta pentru ca nici el nu are bani. Dupa 10 ani cei 2 prieteni se intalnesc. Cel care a imprumutat bani cu 10 ani in urma acum este bogat. Sa zicem ca a imprumutat 100 dolari. Conform giri el va inapoia mult mai mult de exemplu 10.000 doari (sau oricat il va face sa se simta bine pe celalalt) si in plus ii va oferi un post important in firma sa.

De asemenea cateva intamplari reale arata simplu si clar ce inseamna GIRI:

1. Parinte - copil
Un copil a fost tratat foarte rau de catre tatal sau pentru ca acesta vroia ca fiul sau sa devina o persoana educata. Copilul prefera arta, poezia si a suferit multi ani de abuzuri, de multe ori fiind batut cu cureaua de tatal lui. Anii au trecut si fiul a devenit un manager respectat intr-o companie, iar tatal sau a imbatranit si s-a imbolnavit. Fiul a stat cu tatal lui si l-a ingrijit asa cum si tatal lui l-a ingrijit pe el cativa ani. Tatal lui i-a spus ca nu se astepta sa fie ingrijit asa de bine, pentru ca el s-a purtat asa de rau cu el. Fiul i-a spus ca indiferent cum s-a purtat cu el bine sau rau, el este tatal lui si este de datoria lui sa il ingrijeasca cu dragoste cand are nevoie. Aceasta este GIRI

2. Maestru - discipol
Unul din cei mai mari maestrii de arte martiale din toate timpurile a fost Ankoh Itosu (profesorul lui Funakoshi). Itosu l-a avut profesor pe un alt mare maestru si anume Matsumura. Cand Itosu a devenit celebru si profesorul lui nu statea bine financiar, il ajuta cu bani pe Matsumura. Cand Matsumura avea 70 de ani, Itosu s-a intors la Matsumura pentru a lua lectii de la vechiul lui profesor. Acesta este GIRI.

3. Respect
La un examen de centura neagra in Japonia participau mai multi straini in fata unei comisii importante formata din profesori cu 7-8 dani si unul de 9 dani. Unul dintre straini a gresit la kata de cateva ori. Toti profesorii de 7 si 8 dani dadeau din cap stanga dreapta semn al dezaprobarii lor. Insa observand ca profesorul de 9 dani statea cu capul in sus semn de satisfactie fata de kata demonstrat, imediat  i-a determinat pe ceilalti sa-si schimbe miscarea capului in sus in semn de aprobare, aratand respect profesorului mai in varsta si cu grad mai mare decat ei. Aceasta este GIRI.

4. Daruire
Un antrenor de arte martiale era foarte strict cu elevii sai. Printre ei erau cativa mai saraci si pe acestia antrenorul ii ajuta chemandui la masa zilnic la el acasa. Mai mult pe ascuns sotia antrenorului le dadea pe ascuns si bani de bunzunar, astfel incat jumatate din salariul lor se cheltuia pe ajutorul acelor elevi. Aceasta este GIRI.

GIRI are o importanta universala nu doar pentru traditia japoneza, dar si pentru orice persoana care doreste ca lumea sa devina un loc mai placut de trait, o soceitate mai sanatoasa. Cine urmeaza giri, merge inainte cu demnitate si respect, stiind ca a actionat corect. Corectitudinea si respectul trebuie facute echilibrat. Prea putin sau prea mult nu este respect. Aceasta este important pentru ambele parti si cel care ofera si cel care primeste. Respectul este regula de baza fundamentala in orice arta martiala si la fel in orice relatie din societate. Este unul dintre cele mai mari si mai importante principii din viata. Respectandu-i pe altii te respecti pe tine. Daca faci ceea ce trebuie vei trece prin viata cu mandrie si nu cu rusine fiind o persoana cu incredere in sine si admirata de toti.

Pierderea onoarei este in Japonia este ceva foarte grav. Japonezii urmaresc sa-si pastreze onoarea cu orice pret. Japonezii sunt  deosebit de preocupati de ce cred ceilalti despre comportamentul lor si daca gresesc chiar daca nimeni nu stie nimic despre ce au gresit ei sunt cuprinsi de un mare sentiment de vina.
Nu exista nimic care influenteaza mai mult cum actioneaza japonezii, la ce se gandesc, faima, relatiile dintre ei pana chiar si confruntarea la nivel national cu alte state asa cum este GIRI.

 

Bibliografie:

1)http://academic.csuohio.edu/makelaa/history/courses/his373/giri.html
2) Meryll Dean – „Japanese Legal system” pag. 17-19
http://books.google.ro/books?id=lt9jB5CjfRIC&pg=PT33&lpg=PT33&dq=R.

+Benedict+%22+The+Chrysanthemum+and+the+Sword%22&source=bl&ots=

Y3BGd1Dma_&sig=B1HqTam6YiKtlNisOwS9KVtilqA&hl=ro&ei=DH5oS5DxFtOc_Abp-5HUCQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CB8Q6AEwAw#v=

onepage&q=R.%20Benedict%20%22%20The%20Chrysanthemum%20and%20the%

20Sword%22&f=false
3) http://www.mission.net/japan/tokyo/north/page.php?pg_id=1455
4) David H. Bayley - „Forces of order: police behavior in Japan and the United States” pag. 137
http://books.google.ro/books?id=yX3zgx3HVoEC&pg=PA137&lpg=PA137&dq=

knowing+ninjo&source=bl&ots=9EEDCaWrPB&sig=Yur6Yj7ihstQSiidVsmpuhlO5Ks&hl

=ro&ei=tzt2S4r0J4P40wSTvLGvCQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved

=0CBgQ6AEwAw#v=onepage&q=knowing%20ninjo&f=false
5) Ruth Benedict - „The crisantenum and the sword”  pag. 114-116
http://books.google.ro/books?id=R7NpvfYsmU0C&pg=PA117&lpg=PA117&dq=japan

+gimu&source=bl&ots=TblLph2BXr&sig=-MHkf80llklwgyHaFNxAa5shpgo&hl=ro&ei=6Td4S8WsIsTKjAfB2IyVCg&sa=X&oi=

book_result&ct=result&resnum=10&ved=0CC4Q6AEwCTgK#v=onepage&q=japan%

20gimu&f=false
6) http://www.shirokan.com/english/articles/giri.htm
Dictionar englez http://www.merriam-webster.com/dictionary

 

 

 

 

 

©2008 Stylex & Co. All Rights Reserved