Arta Bonsai

 

 

 

 

 

Unde isi are originea Bonsai-ul?


Prima mentiune despre Bonsai apare intr-un tablou vechi de 800 de ani, descoperit intr-un vechi templu din China. Asa ca este foarte probabil ca chinezii au fost cei care au inceput sa creasca Bonsai. Japonezii au invatat arta Bonsai ceva mai tarziu si au descoperit noi moduri de a creste Bonsai. Primul copac Bonsai a fost adus in Europa in secolul 20. De atunci Bonsai a devenit din ce in ce mai popular in Europa.

 

Chinuirea copacilor?


Unii oameni cred ca e o cruzime sa cresti copaci Bonsai, dar ei sunt stilizati si ingrijiti cu multa atentie si dragoste. Ganditi-va la un gard viu normal, este tuns de asa multe ori pe an! In timp ce gardul viu nu este atat de important si valoros pentru oameni, Bonsai este o forma de arta cu o semnificatie majora in cultura generala. Sper ca oamenii vor invata sa aprecieze arta cresterii Bonsai dupa citirea acestui material.

 

Stiluri de Bonsai


Exista multe standarde folosite in formarea copacilor Bonsai. Aceste stiluri sunt in mod normal inspirate din formele naturale ale copacilor si peisaje:

 

 

Hokidachi (Stilul Matura)


Stilul matura este potrivit pentru copaci cu frunze cazatoare, cu ramuri intinse si fine. Trunchiul este drept si in sus si nu se continua pana in varful copacului; se ramifica in toate directiile pana la 1/3 din inaltimea toatala a copacului. In aceasta maniera crengile si frunzele creaza o coroana in foma de minge care poate fi foarte frumoasa chiar si in lunile de iarna.

 

1

 

Chokkan (Vertical drept)


Stilul vertical drept este foarte comun pentru Bonsai. Acest stil apare adesea in antura, in special cand copacul e expus la lumina puternica si nu intampina problema competitiei cu alti copaci. Pentru acest stil, subtierea trunchiului spre varf trebuie sa fie clar vizibila. Trunchiul trebuie astfel sa fie mai gros la baza si trebuie sa fie din ce in ce mai subtire pana la varf. La aproximativ ΒΌ din inaltimea totala a trunchiului, trebuie sa inceapa ramurile. Varful copacului trebuie sa fie format dintr-o singura ramura; trunchiul nu trebuie sa traverseze intreaga inaltime a copacului.


2

 

Moyogi (Vertical curbat)


Stilul vertical curbat este comun atat in natura cat si pentru Bonsai. Trunchiul creste in sus in forma literei 'S' Si la fiecare curba apar ramuri. Subtierea trunchiului spre varf trebuie sa fie clar vizibila, cu baza trunchiului mai groasa decat partea de sus.


3

 


Shakkan (Inclinat / Aplecat)


Ca urmare a bataii vantului intr-o directie dominanta sau cand copacul este in urmbra si trebuie sa se orineteze inspre soare, copacul se va inclina intr-o parte. Cu Bonsai, pentr stilul inclinat copacul trebuie sa cresca sub un unghi de 60-80- de grade relativ la sol. Radacinile sunt bine dezvoltate intr-o parte pentru a mentine copacul in pozitie. In partea cealalta fata de cum e inclinat copacul, radacinile sunt clar mai putin dezvoltate. Prima ramura creste in directia opusa inclinarii copacului pentru a mentine echilibrul copacului. Trunchiul poate fi usor inclinat sau complet drept, dar sa fie totusi mai gros la baza decat sus.

 

4

 

Kengai (Cascada)


Un copac crescut in natura pe un varf abrupt se poate apleca in jos ca rezultat al mai multor factori: zapada sau pietre cazatoare de exemplu. Acesti facori determina copacul sa creasca in jos. Cu Bonsai este foarte dificil sa se mentina o crestere in jos a copacului deoarece directia de crestere se opune tendintei naturale a copacului de a creste in sus.
Bonsai-iul cascada sunt plantati in vase inalte. Copacul trebuie sa creasca in sus pe o distanta mica dar apoi trebuie indreptat in jos. Coroana copacului creste de obicei deasupra buzei vasului, dar ramurile ulterioare alterneaza stanga si dreapta pe curbele exterioare a formei 'S' a trunchiului. Aceste ramuri trebuie sa creasca orizontal pentru a mentine echilibrul copacului.

 

5

 


Han-Kengai (Semi-cascada)


Stilul semi-cascada, asemenea stilului cascada, se gaseste in natura pe piscuri si pe malurile raurilor si lacurilor. Trunchiul creste in sus pe o distanta scurta si apoi se apleaca in jos. Spre deosebire de stilul cascada, trunchiul la semi-cascada nu va creste niciodata sub limita de sus a vasului. Coroana este de obicei deasupra buzei vasului in timp ce ramurile ulterioare cresc sub aceasta limita.


6

 

Buijingi (Dezordonat)


Stilul dezordonat este primul exemplu de copac care trebuie sa se zbata pentru a supravietui. In natura acest stil de copac creste in zone dens populate de multi alti copaci si competitia este atat de salbatica incat copacul poate supravietui doar crescand mai inalt decat ceilati din jurului lui. Trunchiul creste instrambat in sus si este complet lipsit de crengi deoarece soarele nu ajunge decat in varful lui. Pentru a va asigura ca arata si mai asuprit, unele ramuri sunt 'jiluite' (fara scoarta). Cand scoarta esre indepartata de pe o parte a trunchiului, trunchiul de cheama a fi 'Shari'. Ideea e de a demonstra ca intr-adevar copacul s-a zbatut sa supravietuiasca. Acesti copaci sunt in mod normal plasati in vase mici si rotunde.


7

 

Fukinagashi (Batut de vant)


Stilul batut de vant este de asemenea un bun exemplu de copac care trebuie sa se zbata pentru supravietuire. Toate ramurile si chiar si trunchiul cresc intr-o parte ca si cum vantul ar fi suflat copacul constant dintr-o singura directie. Ramurile cresc pe toate partile trunchiului dar vor fi eventual inclinate intr-o singura parte.


8

 

Sokan (Trunchi dublu)


Stilul trunchi dublu este comun in natura, dar nu este la fel de comun pentru arta Bonsai. In mod normal ambele trunchiuri vor creste dintr-o singura radacina, dar este posibil si ca trunchiul mai mic sa cresca din cel mare chiar deasupra suprafetei pamantului. Cele doua trunchiuri vor fi diferite atat ca grosime dar si inaltime, trunchiul cel mai gros si mai dezvoltat va creste aproape drept, in timp ce cel mai mic va creste putin inclinat. Ambele trunchiuri vor contribui la formarea unei singure coroane de frunze.


9

 

Kabudachi (Multi-trunchi)


Teoretic stilul multi-trunchi este la fel cu stilul trunchi dublu, dar cu 3 sau mai multe trunchiuri. Toate trunchiurile cresc din aceeasi radacina si este intr-adevar un singur copac. Toate trunchiurile formeaza o singura coroana de frunze, in care trunchiul cel mai gros si mai bine dezvoltat formeaza varful.


10

 

Yose-Ue (Padure)


Stilul padure seamana mult cu stilul multi-trunchi, dar diferenta este ca se compune din mai multi copaci si nu din unul singur cu mai multe trunchiuri. Cei mai dezvoltati copaci sunt plantati in mijlocul unui vas larg si putin adanc. Pe marginile vasului se planteaza cativa copaci mai mici pentru a contribui la formarea unei singure coroane. Copacii nu sunt palntati in linie dreapta ci dupa un model putin dezordonat, astfel padurea va avea un aspect cat mai natural.


11

 

Seki-Joju (Radacini pe o roca)


Pe terenuri pietroase, copacii trebuie sa caute sol bun pentru radacinilelor, si adesea solul bun se gaseste in crapaturi si gauri. Radacinile sunt goale si neprotejate pana ajungla sol asa ca trebuie sa se protejeze de soare: putina scoarta creste in jurul lor. La Bonsai radacinile cresc peste o piatra in vas, asa ca ingrijirea acestor copaci nu este de fapt diferita de a nici unui alt stil. Copacul peste o roca poate avea de asemenea propriul lui stil, desi stilul matura ar arata nenatural.


12

 

Ishisuki (Crescand dintr-o roca)


In acest stil radacinile copacului cresc in crapaturile si gaurile din roca. Aceasta inseamna ca radacinile nu prea au loc sa se dezvolte si de unde sa-si extraga nutrienti. Copacii care cresc in roci nu vor arata niciodata cu adevarat sanatosi, astfel ar trebui sa fie vizibil faptul ca copacul trebuie sa se zbata pentru a supravietui. Este important sa udati si sa fertilizati des acest stil de copac, deoarece nu exista suficient spatiu disponibil pentru a stoca apa si nutrienti. Roca in care creste acest Bonsai este adesea plasata intr-o farfurie foarte putin adanca, care este uneori umpluta cu apa si pietris.


13

 

Ikadabuki (Stilul pluta)


Uneori un copac rupt poate supravietui prin indreptarea ramurilor drept in sus. Vechile radacini sunt apoi doar capabile sa furnizeze crengilor destui nutrienti. Dupa un timp vor incepe sa cresca noi radacini din partea cazuta a copacului, si acestea vor prelua eventual functia vechii radacini. Vechile ramuri care acum sunt indreptate in sus se vor dezvolta acum ca urmare a cresterii fluxului de nutrienti: Stilul pluta a fost creat! Noile tulpini formeaza o singura coroana de frunze; ca si in stilul Yose-Ue. Diferenta dintre stilul Yose-Ue si Ikadabuki este faptul ca in stilul Ikadabuki se vede clar ca noile tulpini pornesc din vechiul trunchi cazut la pamant.


14

 

Sharimiki (Stilul ramasite)


Cu trecerea timpului, unii copaci incep sa prezinte goluri sau lipsuri de scoarta pe trunchi ca urmare a conditiilor vitrege a vremii. Portiunile cu lipsa de scoarta incep de obicei in locul unde radacinile ies din pamant si continua sa urce pe trunchi, subtiindu-se. Soarele puternic poate albii aceste portiuni, formand o portiune foarte caracteristica pentru copac. La Bonsai, scoarta este indepartata cu un cutit foarte ascutit si locuri fara scoarta sunt tratate cu sulfat de calciu pentru a grabi procesul de albire.


15

 

©2008 Stylex & Co. All Rights Reserved