Dojo Kun

 

 

 

 

 

1

1. CAUTA PERFECTIUNEA CARACTERULUI

2. FII CREDINCIOS SI LOIAL

3. DEDICA-TE SINCER

4. RESPECTA-I PE CEILALTI

5. NU FOLOSI VIOLENTA

 

 

1. Dojo kun : caută perfecţiunea caracterului (caracter)


Acest principiu se referă la faptul că arta karate inseamnă mai mult decât dobândirea unor capacităţi fizice. Tuturor începătorilor, mai ales celor tineri, trebuie să li se arate importanţa dezvoltării caracterului, prin disciplină şi antrenament riguros. Pentru începător, procesul de formare a caracterului începe cu perfecţionarea tehnicilor prin repetiţie. Doar astfel poate fi dezvoltat spiritul de luptător. Prin antrenament, sunt puse în evidenţă aspectele spirituale, care sunt necesare nu doar pentru a lupta, ci şi pentru a trece peste problemele personale, mai ales în situaţiile de criză (boală, probleme familiale sau profesionale). Calea este lungă până la dobândirea puterii spirituale, dar odată obţinută şi înţeleasă, vă va da tărie şi linişte interioară pentru tot restul vieţii.


2. Dojo kun : fii credincios şi loial (loialitate)


Să fi loial reprezintă esenţa tradiţiei samurailor şi a influenţei confucianismului asupra artelor marţiale. Loialitatea trebuie îndreptată către sensei şi dojo. Elevul trebuie să fie întodeauna loial sensei-ului său şi să înţeleagă loialitatea, în cea mai mare parte, aşa cum era înţeleasă de samurai în epoca medievală - prin datoria până la moarte faţa de seniorul său, fără ezitare. Deşi pare o abordare puţin neobişnuită pentru prezent, fără loialitate deplină, un sensei nu poate să-şi transmită toate cunoştinţele unui elev (care poate e gata să plece pentru un motiv oarecare). Elevul trebuie să demonstreze loialitatea în timp. Loialitatea arătată sensei-ului va fi răsplătită prin transmiterea mai multor cunoştinţe şi a înţelepciunii către elev. O legătura stabilită între elev şi sensei, in condiţiile descrise, este esenţiala in ceea ce priveşte relaţia de învăţare.


3. Dojo kun : dedică-te sincer (efort)


Dedicaţie sinceră” înseamnă hotărâre şi efort pentru atingerea măiestriei în arta karate. În nici un caz nu se poate ajunge la măiestrie fără efort susţinut şi fără sacrificii din partea practicantului. Efortul trebuie făcut din toată inima, nu doar superficial. Străduinţa elevului va fi recunoscută de către sensei şi va fi răsplătită prin dedicarea unui timp de pregătire mai îndelungat practicantului.  


4. Dojo kun : respectă-i pe ceilalţi (etichetă)


Respectul pentru ceilalţi este o parte importantă a culturii japoneze şi okinawaiene şi un precept comun tuturor artelor marţiale. Gichin Funakoshi a spus: "karate începe şi se termină cu respect (curtoazie)". Tot el a spus că: "fără curtoazie (respect) nu există dojo". Aceasta este reflectarea formală a naturii poporului japonez şi se manifestă prin înclinarea în timpul antrenamentului, pe stradă, acasă şi la serviciu sau şcoală. Regulile de etichetă în dojo sunt foarte bine definite. Înclină-te corect şi arată respect în tot ceea ce faci şi oriunde te duci. Respectă tot ce te înconjoară: sensei, părinţi, lege, natură, etc.


5. Dojo kun : nu folosi violenţa (control)


Un luptător antrenat este o persoană cu un intens spirit competitiv şi o mare forţă. Astfel, este lipsit de cinste să-şi utilizeze calităţile împotriva cuiva nepregătit. Spiritul unui karate-ka este imbatabil iar cunoştinţele acestuia trebuie folosite numai în sprijinul justiţiei (dreptăţii). O persoană antrenată poate evita o confruntare pentru că poate să-şi controleze emoţiile şi reacţiile. Un practicant adevărat nu are nevoie să-şi testeze abilităţile pe stradă (în public). El câştigă fără să lupte şi nu va regreta, deoarece nu va răni pe nimeni. In prezent, este foarte greu să le explici elevilor un astfel de comportament, din cauza atitudinii incorecte şi a nevoii acestora de a câştiga cât mai repede în tot ceea ce fac,  în competiţiile sportive -  ceea ce este complet împotriva principiilor din karate-do şi dojo kun. Este de aceea, necesar să li se reamintească practicanţilor permanent, importanţa dojo kun.

 


 

 

©2008 Stylex & Co. All Rights Reserved