Jigoro Kano

 

 

 

 

 

 

Judo (柔道jūdō), sau "calea blândeţii", este o artă marţială japoneză modernă ( Gendai budō ). În 1882 , pornind de la principiile tradiţionalului jujutsu şi păstrând tehnicile de aruncare şi prize ale acestuia, profesorul Jigoro Kano şi-a format propriul său stil, care a devenit cunoscut sub denumirea de Kano-ryu, iar mai târziu s-a numit Kodokan Judo . Principiile sale se bazează pe folosirea supleţei în locul forţei brute, fiind eliminate loviturile şi unele luxări periculoase, cum ar fi luxarea degetelor. În judo se folosesc proiectări, secerări, fixări la sol, strangulări şi luxări.
La începutul secolului trecut, pe măsură ce judoul a fost popularizat în Europa , şi-a pierdut treptat caracterul şi proprietăţile de artă marţială , transformându-se în sport . În 1964 judo a devenit probă olimpică .
Practicantul judoului se numeşte judoka . Echipamentul de judo , numit judogi, a fost introdus de către Kano în anul 1907 , dar pentru grade folosea, în continuare, numai centuri albe şi negre.

 

©2008 Stylex & Co. All Rights Reserved