Dojo - Kun

Dojo Kun : Caută Perfecţiunea Caracterului (Caracter)
Aceasta înseamnă că arta Karate este mai mult decât dobândirea unor capacităţi fizice. Toturor începătorilor, mai ales celor tineri, trebuie să li se arate importanţa dezvoltării caracterului prin disciplină şi antrenament riguros. Pentru începător, procesul de formare al caracterului începe cu perfecţionarea tehnicilor prin repetiţie. Spiritul de luptător va fi atins pe măsură ce se capătă încredere, odată cu "şlefuirea" tehnicilor. Prin antrenament pune-ţi în evidenţă aspectele spirituale, nu numai pentru a lupta împotriva, ci pentru a trece peste problemele personale, mai ales în situaţiile de criză (boală, probleme casnice sau de servici). Este cale lungă până la dobândirea puterii spirituale dar odată obţinută şi înţeleasă vă va da tărie şi linişte interioară pentru tot restul vieţii.


Dojo Kun : Fii Credincios şi Loial (Loialitate)
Să fii loial reprezintă esenţa tradiţiei samurailor şi a influenţei confucianismului asupra artelor marţiale. Loialitatea trebuie îndreptată către sensei şi dojo. Elevul trebuie să fie întodeauna loial sensei-ului său şi să înţeleagă loialitatea, în cea mai mare parte, aşa cum era înţeleasă de samurai în epoca medievală, prin legătura până la moarte de seniorul său, fără ezitare. Deşi pare o abordare puţin neobişnuită pentru prezent, fără loialitate deplină este greu să te aştepţi ca un sensei să-şi transmită toate cunoştinţele unui elev gata să plece pentru un motiv oarecare. Elevul trebuie să demonstreze loialitatea în timp. Credinţa şi loialitatea arătate sensei-ului vor fi răsplătite prin transmiterea mai multor cunoştinţe şi înţelepciune elevului, legătura astfel stabilită între elev şi sensei este foarte valoroasă şi stă la baza relaţiei de învăţare.


Dojo Kun : Dedică-te Sincer (Efort)
Dedicaţie sinceră înseamnă hotărâre şi efort pentru atingerea măiestriei în arta Karate. În nici un caz nu se poate ajunge la măiestrie fără efort susţinut şi sacrificii din partea practicantului. Efortul trebuie făcut din toată inima şi nu doar superficial. Străduinţa elevului va fi recunoscută de sensei şi va fi răsplătită prin dedicarea unui timp de pregătire mai îndelungat cu el sau ea.


Dojo Kun : Respectă pe Ceilalţi (Etichetă)
Respectul pentru ceilalţi este o parte importantă a culturii Japoneze şi Okinawaiene şi un percept comun tuturor artelor marţiale. Gichin Funakoshi a spus: "Karate începe şi se termină cu curtoazie". Tot el a spus că: "Fără curtoazie (respect) nu există dojo". Aceasta este reflectarea formală a naturii poporului Japonez şi se manifestă prin înclinarea în timpul antrenamentului, pe stradă, acasă şi la servici sau şcoală. Regulile de etichetă în dojo sunt foarte bine definite. Înclină-te corect şi arată respect în tot ceea ce faci şi oriunde te duci. Respectă tot ce te înconjoară: sensei, părinţi, lege, natură, etc.


Dojo Kun : Nu Folosi Violenţa (Control)
Un luptător antrenat este o persoană cu un intens spirit competitiv şi o mare forţă, este, deci, necinstit să-şi folosească calităţile împotriva cuiva nepregătit. Spiritul unui karate-ka este imbatabil şi cunoştinţele acestuia trebuiesc folosite numai în sprijinul justiţiei (dreptăţii). O persoană cu caracter poate evita o confruntare pentru că poate să-şi controleze emoţiile şi este împăcat cu el (ea) însuşi (însăşi). Nu are nevoie să-şi testeze abilităţile pe stradă (în public). Câştigă fără să lupte şi nu va regreta deoarece nu va răni pe nimeni. Este foarte greu să explici elevilor din ziua de azi un astfel de comportament din cauza atitudinii şi nevoii acestora de a câştiga cât mai repede în competiţii ceea ce este complect împotriva principiilor din karate-do şi dojo kun. Este, de aceea, necesar să li se reamintească elevilor, permanent, importanţa dojo kun.

 

 

©2008 Stylex & Co. All Rights Reserved