Kata

 

Kata este inceputul si sfarsitul karate-ului".Exercitiile cunoscute sub denumirea de kata reprezinta una din metodele cele mai complexe de perfectionare a tehnicilor de karate. Kata se prezinta ca o suita de exercitii de atac si aparare, executate in cele mai variate pozitii si directii, respectand o ordine precisa in desfasuare. Contine toate tehicile existente, unele dintre acestea fiind rar executate in karate-ul
modern si aparand doar in diferite kata cu o mare vechime.
Kata se executa fara partener, dar prin exercitii, trebuie
atins un nivel atat de inalt de maiestrie incat un privitor sa
aiba impresia ca executantul se lupta efectiv cu mai multi atacatori invizibili. Mai mult decat atat, nu numai privitorul trebuie sa aiba aceasta impresie, ci mai ales executantul, care trebuie sa simta si sa vada in jurul sau adversarii, intr-un cuvant sa traiasca lupta. Numai ajuns la un asemenea stadiu se poate spune ca executia este buna. Kata are capacitatea de a reda atmosfera unei lupte, in care un om este pus in situatia de a se apara de mai multi adversari cu forta si tehnica dife-
rita si care ataca din mai multe directii, uneori concomitent, alteori pe rand, iar in unele situatii chiar cu arme.

Pozitiile de inceput si de final

La executarea de kata locul de incepere trebuie sa coicida cu cel de final. Si aici exista si o explicatie: kata este conceputa in asa fel incat numarul de pasi in fiecare directie sa fie acelasi. Aceasta simetrie ii obliga pe cei care executa sa fie atenti la pozitii si la pasi si sa incerce sa le realizeze egal. Un pas inainte trebuie sa fie la fel de lung ca si unul inapoi, iar pozitiile sa fie luate egal.

Viteza de executie la kata

Cea mai mare problema (mai ales pentru incepatori.) Fie se grabesc sa executam, fie se "adoarme" pe drum. Tempo-ul este extrem de important si odata ce a intrat in reflex, executiile vor deveni mai convingatoare.

Kiai.

Inainte de a trece la "PUNCTELE DE KIAI" mai trebuie precizat ca este important pentru fiecare sa EXERSEZE TOATE KATA-urile ANTERIOARE, pentru ca progresul pe care l-au facut sa fie real si justificat.

Puncte de Kiai

Teoretic fiecare kata invatata in sistemul Shotokan are cel putin 2 puncte de kiai. Exista si o exceptie, WANKAN, in care exista doar unul. Trebuie notat faptul ca numarul de kiai-uri din kata nu reprezinta un algoritm de ierarhizare a lor. 

Kiai sau "strigatul spiritului" apare in momentul in care se presupune ca executantul trebuie sa-si concentreze la maxim toata energia pentru a o canaliza in realizarea unei tehnici importante. Kiai este comun tuturor stilurilor de karate.

Evolutie progresiva

Mai in toate cazurile cunoasterea este cumulativa. Exista si acea expresie: "Inainte trebuie sa inveti sa mergi inainte de a putea alerga". Invatarea in karate, ca in multe domenii nu inseamna doar efort depus pe o scurta perioada de timp ci perseverenta si repetitia. Si pentru a veni in ajutorul celor ce invata karate s-a stabilit o ordine riguroasa de invatare a tehnicilor, pentru ca progresul sa decurga natural si cu rezultate maxime.

O metoda de "masurare" a progresului facut de un anumit student este calitatea executiei de kata. Acestea sunt considerate "sufletul" Shotokan-ului si se invata intr-o ordine prestabilita, care tine cont de complexitate si de experienta celui care le executa.

Evolutia progresiva este cheia succesului si un karateka nu trebuie sa "sara" unele stadii. O situatie des intalnita este a celor care invata si kata-uri ce nu se executa inca la gradul lor. Se va ajunge la o situatie in defavoarea lor pentru ca vor sti cate ceva din fiecare, dar nimic bine. Si dupa cum stiti deja executia acestor kata este cruciala cand vine vorba de examene de grad. Pentru ca studentul a invat 3 kata in plus, dar nu stapaneste cat mai bine kata care ii trebuie pentru a primi gradul superior, se va incurca si va pierde cel putin 3 luni de munca asidua.

Sudentii care cred ca invatand si kata de la grade superioare vor deveni mai buni, se pacalesc. De fapt se va intampla opusul. Aceste salturi peste pasii prestabiliti va duce la esec. Sudentii trebuie sa accepte inca de la inceput ca cele 26 de kata se invata la timpul lor si ca acest proces poate dura pana la urma intreaga viata, doar karate nu este o "moda" de un sezon, ci o preocupare pe viata.

IMPORTANT : E mai bine sa executi cateva kata excelent, decat multe si prost.

 

Sfaturi pentru un kata reusit

 

Kata reprezinta unul dintre fundamente in karate. Cei care inteleg corect kata, inteleg karate in general si au o tehnica superioara. Pana la urma insa aceste kata ajung sa fie ceva ce iubesti in mod deosebit sau urasti din tot sufletul. Oricare ar fi sentimentul pe care il aveti fata de acest subiect, un lucru este cert. Kata exista, fara aceasta sectiune veti fi mereu incompleti si in acest sector puteti mereu sa va imbunatatiti perfirmantele.Iata cateva micute sfaturi care ar trebui sa va ajute in kata. Poate ca nu le veti iubi, dar le veti executa mai bine.

REI - inainte de executie

Salutati intotdeauna inainte de a incepe executia unui kata. Este la fel de important ca salutul la intrarea in sala sau in fata lui sensei. Ca sunteti in club sau intr-o competitie nu conteaza. Trebuie sa aveti aceeasi conduita ireprosabila. Anuntati kata cu o voce puternica Inceputul executie unui kata reprezinta intr-un fel inceputul "spectacolului" pe care il sustineti in fata celorlalti. Prin anuntarea corecta a respectivului kata aratati siguranta si mai ales seriozitate. Astfel va cresteti sentimentul de incredere si ii treziti eventual pe "adormiti" :)

"Adunati-va"

Dupa ce ati anuntat kata folositi o secunda-doua pentru a va "aduna". Stergeti din minte orice altceva si concentrati-va atentia exclusiv asupra miscarilor pe care le executati, facand abstractie de cei din jur. Este important de asemenea sa respirati profund si calm.

Opriti-va putin la fiecare schimbare de directie

Aceasta va ajuta la "timing". Printr-o usoara pauza (scurta, aproape de nesizat) reusiti sa va odihniti si sa va "recompuneti". Exista desigur si unele kata care necesita rapiditate in tehnicile care se executa cu schimbarea directiei, dar ca o regula generala puteti realiza acea scurta pauza in celelalte kata. Acest "truc" va ajuta in executie, iar sentimentul general va fi ca nu ati "fusarit" un kata.

Uitati-va pe unde mergeti!

Orice practicant de karate care executa un kata, trebuie sa isi imagineze ca are in fata un oponent care incearca sa-l anihileze. Odata ce v-ati amintit acest amanunt nu veti mai privi podeaua sau colegii din dojo. Privirea spre podea denota nesiguranta iar in celalalt caz puteti fi catalogati ca neseriosi. Daca v-ati lupta cu un adversar in carne si oase, cu siguranta l-ati privi. In kata veti face la fel. Priviti-va tinta intotdeauna.

Kiai si "sentiment"

Kiai-ul este IMPORTANT si de obicei ignorat in special de incepatori care sunt destul de rusinati de ideea de a racni in timpul executiei diverselor tehnici. Pentru kata, kiai-ul este "vital", semnificand pana la urma "lovitura de gratie". Este executat in timpul unei tehnici importante in desfasurarea unui kata. Executia realista si plina de energie a unui kata este de dorit. Incercati sa evitati sa taraganati kata. Trebuie sa pareti agresivi, plini de forta si de spirit.

Studiati BUNKAI-ul

Este important sa cunoasteti in amanunt miscarile din kata, sa intelegeti de ce executati ceva si nu altceva. Ati studiat bunkai-ul? Daca nu, rugati-l pe sensei (in caz ca nu s-a ocupat deja de acest aspect) sa va lamureasca si sa va explice kata-ul. Cum sa realizati un kata reusit daca nu stiti ce faceti? Si acesta nu este dans, chiar daca pentru ochiul "neantrenat" arata ca atare. Cunoscand fiecare tehnica in parte si aplicabilitatea acesteia veti ajunge sa executati mai bine un kata si tehnicile vor arata mai "realiste".

Inapoi la punctul de plecare

Un kata se termina in locul din care a pornit, aceasta desfasurare sa-i spunem circulara semnificand pana la urma desavarsire, perfectiune. Dupa ce v-ati terminat prestatia, nu uitati de rei. Un kata nu se termina cu ultimul pumn sau bloc, ci dupa rei. Atunci ramaneti in yoi asteptand alte comenzi de la sensei. Nu se pleaca direct de pe tatami, o asemenea neatentie putand sa va coste atat la concursuri cat si la examenele de grad.

Repetati tehnicile in serii mici

Un kata este de obicei complex si este mai greu sa va concentrati la inceput asupra tuturor tehnicilor. Tocmai de aceea este indicat sa repetati un kata pe segmente si astfel veti putea sa acordati mai multa atentie tehnicilor. Cate 5-6 miscari repetate odata sunt mai bune decat sa treceti prin kata repede si fara atentie. Odata ce va multumeste modul in care executati kata pe "bucatele" puteti sa treceti la repetarea per ansamblu.

Cereti ajutorul!

In dojo nu este loc de mandrie prosteasca sau de timiditate excesiva. Nu ati inteles ceva, intrebati. Inca nu v-ati lamurit, intrebati inca o data. Un instructor bun nu este deloc incantat daca nimeni nu ii cere ajutorul. Nu uitati ca acesta este acolo pentru a va ajuta si pentru a va explica anumite aspecte pe care nu le intelegeti. Si aceasta nesolicitare a sa nu va aduce avantaje, dimpotriva. La examenele de grad veti executa kata si poate nu atat de bine, pentru ca nu ati inteles ceva, iar reactia va fi de genul: " Dar de ce nu ai intrebat?" Dupa cum a spus cineva "Nu exista intrebari prostesti, exista doar greseli prostesti."

 

 

 

©2008 Stylex & Co. All Rights Reserved