Cum sa-ti ingrijesti kimonoul

INGRIJIREA CORECTA A UNUI KARATE-GI

 

Spalati-l dupa fiecare utilizare - Ati putea crede ca in timpul iernii de pilda nu ati transpirat atat de mult astfel incat puteti sa purtati gi-ul si a doua oara, fara a-l spala. FALS. Ati transpirat destul de mult si purtarea fara spalare in prealabil va pune in pericol, pentru ca bacteriile si murdaria de pe haine sunt NOCIVE. Spalati gi-ul dupa fiecare purtare. Daca este mai greu tinand cont ca aveti antrenamente mai des, ganditi-va serios la posibilitatea de a achizitiona inca unul. Daca nu, purtati alternativ pantaloni de sport si tricou, astfel incat gi-ul sa se poata usca.

Spalati-l imediat ce ati ajuns acasa - Nu lasati karategi-ul sa "dospeasca" in mizerie, ci incercati sa-l spalati imediat ce ati ajuns la domiciliu. Lasandu-l mai mult sub actiunea microorganismelor ce si-au gasit mediu propice pe el, nu va oferiti decat sansa de a scapa mai repede de el. Un asemenea echipament este scump si greu de intretinut, astfel incat va trebui sa-i acordati cea mai mare atentie. Daca il lasati pana a doua zi, va mirosi atat de rau incat putini detergenti vor reusi sa remedieze situatia.

Uscati-l in mod "natural" - Nu folositi uscatoare, oricat de presati ati fi de timp. Daca va antrenati frecvent, este posibil ca gi-ul sa se usuce in 2 zile, nu in una, cum ati avea nevoie. Si acum ajungem la vechea poveste: inca un gi sau haine "civile" pana cand se usuca.

Inalbiti cat mai rar - Inalbitorii pe baza de clor va ajuta sa-l readuceti la albul anterior, dar reprezinta un mare pericol pentru material. Incercati sa realizati aceasta manevra cat mai rar cu putinta.

Nu aplicati detergentul direct pe material - Nu-l aruncati imediat in masina, punand direct pe el detergent. Ati putea obtine o frumoasa nuanta de albastru sau de verde (depinde de particulele din detergent) si va fi greu sa-l readuceti la un alb corespunzator. Pentru spalarea in masina respectati intocmai procedurile standard. Umpleti cu apa, adaugati detergentul si lasati-l sa se dizolve. Apa cu detergent deci, nu detergent direct pe material. Spalati-l impreuna cu alte "albituri" si lasati-l sa mai stea la "muiat inca 20 de minute. Dupa aceea il puteti trece la cealalta etapa, clatirea.

Atarnati-l imediat la uscat - Dupa ce ati terminat cu spalarea, atarnati-l la uscat. Orice moment pe care il mai petrece in apa ii va dauna acum, astfel incat este necesar sa se usuce. Inca o data, nu folositi uscare "automata".

Impachetati-l numai dupa ce este uscat - Karategi-ul se impacheteaza DUPA ce este complet uscat. Pentru a nu dauna materialului evitati sa-l impachetati cat este umed. Nu este necesar sa il calcati. Dupa 10 minute de antrenament va arata la fel ca inainte de calcare, astfel ca acesta ar fi un efort inutil. Il veti netezi totusi la impachetare. De obicei il atarn pe un umeras, pentru a mai sta la aer si il impachetez doar inainte de a pleca la antrenament. Daca doriti il puteti pastra impachetat si mai mult timp. Cand il transportati spre dojo, impachetati-l intr-o plasa curata, pe care sa o folositi numai pentru el. Karategi-ul este alb, ceea ce inseamna ca se poate murdati repede si rucsacul in care il transportam nu este intotdeauna curat.

 

 

 

©2008 Stylex & Co. All Rights Reserved