Kiai

KIAI-UL (STRIGATUL DE LUPTA)

 

Actioneaza asupra celui care l-a executat prin efectul sau psihic (clarifica spiritul), il elibereaza de orice inhibitie si il protejeaza impotriva oricarei distrugeri; intareste spiritul de decizie. Toate acestea permit perfecta unitate intre vointa si actiune. Kiai-ul actioneaza asupra executantului si prin efect fizic – faciliteaza contractia abdomenului datorita faptului ca se respira puternic, tipand si de aici rezulta kime-ul.

Actioneaza asupra adversarului caruia ii distrage atentia timp de o fractiune de secunda, timp suficient pentru a-l surprinde cu o tehnica executata simultan cu kiai-ul sau imediat dupa.

Actioneaza asupra adversarului la un grad net superior, la fel ca o lovitura violenta de stopare care i-ar fi fost aplicata atunci cand s-a lansat cu toata viteza; adversarul este surprins, concentrarea sa este distrusa, iar el nu se poate reculege si ramane ametit.

Kiai-ul poate fi executat fara tehnica si prin anticipare (in momentul cand adversarul are de gand sa atace, dar nu s-a miscat). Poate fi executat in momente diverse:

 

  • 1. Inainte de atac
  • 2. In timpul atacului
  • 3. Dupa atac cand adversarul isi termina miscarea care a fost dur parata si contraatacata fizic; deci cand concentrarea este anulata sub efectul durerii.

Pentru a reusi, arta kiai-ului pretinde un minim de cunostinte psihologice asupra adversarului caruia i se adreseaza. Tori trebuie sa simta fisura din concentrarea adversarului; toata subtilitatea kiai-ului aici rezida. Fara aceasta nuanta kiai-ul nu este decat un racnet salbatic, ducand rar la consecinte firesti.

 

 

 

©2008 Stylex & Co. All Rights Reserved