Kihon

 

 

 

 

Tehnici de pumn -Tsuki Waza

Choku Tsuki

Armele corpului utilizate : Seiken, Ipon - Ken, Hiraken, Nakadaka - Ipon Ken, Nukite

Descrierea tehnicii :

(Seiken) Din Hachiji Dachi, mana stanga intinsa inainte, cu palma catre in jos. Mana dreapta la soldul drept, cu palma privind in sus (pumnul strans).

Se impinge ca un piston mana dreapta catre inainte, in planul meridian al corpului si in acelasi timp, mana stanga este retrasa catre soldul stang. Pumnii se rotesc simultan in jurul propriilor axe. In final, pumnul drept se afla cu palma catre in jos, iar cel stang cu palma in sus. Umerii "cad" normal, muschii abdominali sunt contractati, la fel si musculatura axilei, la sfarsitul miscarii. Coatele sunt aproape de coaste.

Se respira pe lovitura. Se aplica la fata, stomac, abdomen.

Gyaku Tsuki

Armele corpului utilizate : Seiken, Nakadaka - Ipon, Hiraken, Nukite, Teisho, Ipon Ken

Descrierea tehnicii :

Din pozitia Zenkutsu Dachi cu piciorul stang inainte, mana stanga intinsa in fata cu palma in jos, pumnul drept se afla la sold cu palma privind in sus. Soldul este rotit. Procedeul se incepe impingand cu piciorul drept in sol (in prealabil piciorul drept fiind putin flexat), pana cand piciorul se intinde complet, apoi soldurile se rotesc in directia loviturii (ca si cum ai lovi cu soldul drept) dupa care se porneste Choku Zuki drept. In pozitia finala, muschii abdominali sunt contractati, de asemenea si muschii axilei.

Se expira pe lovitura. Se aplica la stomac, fata, coapsa etc.

Oi Tsuki

Armele corpului utilizate: Nakadaka Ipon Ken, Hiraken,Seiken, Nukite, Teisho

Descrierea tehnicii :

Din Zenkutsu Dachi cu piciorul stang in fata, mana stanga, cu pumnul deasupra genunchiului, iar pumnul drept la soldul drept, se paseste cu piciorul drept in Zenkutsu Dachi drept, impingand in piciorul stang si proiectand abdomenul in directia loviturii. In acelasi timp, peste aceasta "translatie" a corpului se suprapune Choku Zuki.

Muschii abdominali si axilari sunt contractati si se expira pe lovitura. Se aplica la stomac, fata.

Kizami Tsuki

Armele corpului utilizate : Seiken, Nakadaka Ipon Ken, Hiraken

Descrierea tehnicii : Din Zenkutsu Dachi cu piciorul stang inainte, mainile in pozitie de garda, se impinge cu piciorul drept in sol, se "fandeaza" usor inainte rotind soldurile in directia loviturii. Corpul este rotit aproape de profil. In pozitia finala musculatura abdominala este incordata, la fel si cea axilara. Se aplica la fata si la stomac.

Ura Tsuki

Armele corpului utilizate : Seiken

Descrierea tehnicii:

Procedeul se executa aproape similar cu Gyaku Tsuki cu conditia ca pumnul drept sa nu se mai roteasca cu palma in jos, in pozitie finala aflandu-se cu palma in sus. Este o lovitura asemanatoare "upercut-ului" din box, utilizabila pentru distanta mica. Se aplica la plexul solar, fata si flancuri.

Age Tsuki

Armele corpului utilizate : Seiken

Descrierea tehnicii : Procedeul se executa asemanator cu Gyaku Tsuki, singura diferenta fiind ca dupa rotatia soldurilor, bratul care loveste descrie un arc de cerc, de jos in sus, lovindu-se de jos in sus barbia adversarului si nu perpendicular pe tinta ca in cazul tehnicilor Zuki. Se aplica la barbie.

Mawashi Tsuki

Armele corpului utilizate : Seiken

Descrierea tehnicii : Pozitiile initiale si intermediare sunt identice ca pentru Oi Tsuki. Diferenta consta in traiectoria circulara capatata de pumn, tinta fiind lovita lateral. Se poate aplica si pentru Gyaku Tsuki. Se aplica la corp si la cap

Kagi Tsuki

Armele corpului utilizate : Seiken

Descrierea tehnicii :

Din pozitia Kiba Dachi, cu mana stanga avand palma orientata catre in jos, iar mana dreapta cu pumnul la soldul drept se loveste "in carlig" catre stanga. Se aplica la plexul solar si in flancuri.

Morote Tsuki

Armele corpului utilizate : Seiken, Nakadaka Ken

Descrierea tehnicii :

Din Zenkutsu Dachi cu piciorul stang avansat se trag ambii pumni la sold, cu palmele catre in sus, apoi se loveste simultan cu ambii pumni catre nivelul stomacului, rotind pumnii cu palmele in jos.

In faza finala se contracta abdomenul si axilele. Se expira pe lovitura. Se aplica la stomac.

Yama Tsuki

Armele corpului utilizate : Seiken, Nukite

Descrierea tehnicii :

Pozitia Zenkutsu Dachi cu piciorul inainte. Soldurile si corpul rotit lateral, pumnul drept la soldul drept cu palma in sus, mana stanga peste pumnul drept.

Mana dreapta loveste in fata, mana stanga la abdomen. In pozitia finala pumnul drept se afla cu palma in jos, iar pumnul stang cu palma in sus. Muschii pectorali se contracta puternic in pozitia finala.

Se expira pe lovitura. Se aplica la abdomen si fata.

Morote Hasami Tsuki

Armele corpului utilizate : Seiken, Nakadaka Ipon Ken

Descrierea tehnicii :

Din Zenkutsu Dachi, ambii pumni sunt la solduri, cu palmele catre in sus. Se loveste circular, simultan cu ambele brate, pumnii ajungand cu palma in jos. Se aplica la corp (bust) si coaste flotante.

 

Tehnici de brate executate prin "biciuire" - Uchi Waza

Au la baza efectul produs de catre destinderea antebratului cu punct de rotire cotul, care se poate asemana cu capatul unui bici ce se destinde.

 

Uraken Uchi

Armele corpului utilizate : Uraken

Descrierea tehnicii :

(Uraken Yoko Mawashi) In pozitia Kiba Dachi cu pumnul drept in hikite. Cotul stang si antebratul paralele cu solul, iar pumnul stang cu palma in jos.

Se incepe miscarea din umarul stang, pumnul descrie o traiectorie circulara in plan orizontal, la capatul cursei fiind rotit in asa fel incat sa loveasca tinta cu dosul pumnului. Miscarea se face cu senzatia unei biciuiri dupa care pumnul este retras rapid (ca un resort) in pozitia initiala. Se aplica la plexul solar, tample si maxilar.

Varianta - Uraken Tate Mawashi

Din aceeasi pozitie (Kiba Dachi) si aceeasi pozitie a bratului stang se loveste de jos in sus cu dosul pumnului.

Haishu Uchi

Armele corpului utilizate : Haishu

Descrierea tehnicii : Din Kokutsu Dachi mana stanga trece sub umarul drept cu degetele intinse si palma cu fata in jos. Lovitura se aplica circular, cu Haishu (dosul palmei) in ideea de "biciuire". Cele doua brate se sincronizeaza in sensul ca bratul drept este tras cu pumnul la soldul drept, in acelasi timp cu finalizarea loviturii. Se aplica la plexul solar, corp (bust) si fata.

Tetsui Uchi

Armele corpului utilizate : Tettsui

Descrierea tehnicii :

Din Kiba Dachi se plaseaza mana stanga sub umarul drept (pumnul strans si cu fata in jos), iar mana dreapta este intinsa inainte cu palma catre in jos.

Se loveste circularin plan orizanotal, ca si cum s-ar aplica o stampila. Se aplica la plexul solar,cap si corp.

Varianta - Otoshi Tetsui Uchi

Din Zenkutsu Dachi se descrie un arc de cerc de jos in sus si apoi de sus in jos, ca si cum s-ar aplica o stampila. Se ataca astfel capul adversarului.

Haito Uchi

Armele corpului utilizate : Haito

Descrierea tehnicii:

Din Zenkutsu Dachi, bustul in profil, soldul stang avansat, pumnul drept in hikite, pumnul stang deasupra genunchiului stang. Se impinge cu piciorul drept in sol, se roteste soldul drept catre inainte si mana dreapta porneste intr-un arc de cerc larg. Suprafata de lovire (Haito) este orientata perpendicular pe tinta. Se aplica la tample, gat, trahee, coaste, clavicula, maxilar, testicule.

Varianta

Din Kiba Dachi, mana stanga cu palma in jos se afla sub umarul drept, iar mana dreapta este orientata cu pumnul in directia atacului. Mana stanga porneste intr-un arc de cerc cu senzatia de a scoate o sabie din teaca, iar mana dreapta se retrage la sold (in Hikite).

Shuto Uchi

Armele corpului utilizate : Shuto

Descrierea tehnicii : Varianta de exterior catre interior

Din Zenkutsu Dachi, cu mana dreapta in dreptul fruntii, cotul orientat catre inapoi, corpul in profil, se impinge in piciorul drept, se rotesc soldurile, iar mana dreapta descrie un arc de cerc in plan orizontal ca si cand s-ar despica tinta cu o sabie. Mana stanga se retrage in Hikite. Se aplica la tampla, gat, trahee, coaste.

Varianta din interior catre exterior

Din Zenkutsu Dachi, cu mana stanga sub axila dreapta ( palma catre in jos), mana dreapta cu pumnul orientat catre tinta. Mana stanga porneste intr-un arc de cerc de jos in sus, mana dreapta, concomitent, se retrage catre soldul drept care la randul sau se roteste spre stanga.

Mawashi Empi Uchi

Armele corpului utilizate : Empi

Descrierea tehnicii :

Pozitia preparatorie este ca si pentru Gyaku Zuki, singura diferenta fiind ca in loc ca bratul (pumnul) sa urmeze o traiectorie rectilinie, cotul va urma o traiectorie circulara in plan orizontal.

Important este ca antebratul sa fie pliat pe brat, pumnul in pozitie finala "privind" cu palma in jos. Se aplica la stomac, tample, maxilar, coaste, trahee.

Tate Empi Uchi (Age Empi Uchi)

Armele corpului utilizate : Empi

Descrierea tehnicii :

Din Zenkutsu Dachi, mana stanga porneste catre in sus ca pentru Ura Zuki, pumnul se roteste in asa fel incat palma sa priveasca spre interior. Cotul este in pozitia finala orientat catre in sus, iar antebratul este puternic pliat pe brat. se aplica la maxilar si la stomac.

 

Yoko Empi Uchi

Armele corpului utilizate : Empi

Descrierea tehnicii :

Din Kiba Dachi, mana dreapta in Hikite, mana stanga cu palma catre in sus. Se loveste direct, pe o traiectorie rectilinie, cu cotul, in asa fel incat la sfarsitul cursei se afla cu palma orientata in sus. De asemenea, antebratul este pliat puternic pe brat. Se aplica la stomac, tample, maxilar si coaste.

Ushiro Empi Uchi

Armele corpului utilizate: Empi

Descrierea tehnicii :

Din Kiba Dachi cu mana stanga intinsa in fata, cu palma in jos, se roteste cu corpul de la stanga la dreapta si in acelasi timp mana stanga se retrage cu putere cu pumnul la soldul stang (pumnul in faza finala este cu palma in sus). Lovitura de cot este intarita prinzand cu mana dreapta pumnul stang - Ushiro Sempu Empi Uchi. Pozitia finala este Zenkutsu Dachi (trecerea din Kiba Dachi in Zenkutsu Dachi se face pe loc). Se aplica la stomac, tampla, maxilar si coaste.

Ushiro Mawashi Empi Uchi

Armele corpului utilizate : Empi

Descrierea tehnicii :

Zenkutsu Dachi, cu piciorul stang in fata. Pumnul drept se afla in palma mainii stangi. Se rotesc soldurile de la stanga la dreapta, trecandu-se pe loc in Zenkutsu Dachi, cu piciorul drept in fata. In acelasi timp, cotul loveste intr-o miscare circulara de la stanga la dreapta, iar mana stanga fixeaza lovitura. Se aplica la stomac, tampla, maxilar si coaste.

Otoshi Empi Uchi

Armele corpului utilizate : Empi

Descrierea tehnicii : Din pozitia "Yoi", se ridica bratul drept deasupra capului. Se loveste cu cotul catre in jos, trecand in pozitia Kiba Dachi prin deplasarea piciorului drept lateral. Lovitura se aplica pe o traiectorie directa catre in jos. Se aplica la ceafa, clavicula si cot.

 

Tehnici de Karate cu membrele inferioare - Keri Waza

Mae Geri

Armele corpului utilizate : Koshi

Descrierea tehnicii :

Din Zenkutsu Dachi, bratele cu pumnii stransi pe langa corp, se ridica genunchiul drept, se basculeaza bazinul catre inainte si piciorul loveste dupa un arc de cerc de jos in sus si apoi revine inapoi ca tras de un resort, dupa care se aseaza pe sol in pozitia initiala. Se aplica la abdomen, piept, testicule si fata.

Varianta - Mae Geri Kekomi

Pozitia de plecare este identica, genunchiul se ridica, iar piciorul care loveste se misca pe o traiectorie rectilinie, avand senzatia ca este "implantat" in tinta.

Yoko Geri Keage

Armele corpului utilizate : Sokuto

Descrierea tehnicii :

Din Kiba Dachi; mana dreapta in Hikite, mana stanga cu pumnul deasupra genunchiului stang. Piciorul drept, prin glisare, vine in fata piciorului stang, se ridica genunchiul stang care se indreapta catre tinta, imediat se loveste de jos in sus cu Sokuto. Piciorul revine ca tras de un resort, cu genunchiul ridicat, dupa care se aseaza pe sol tot in Kiba Dachi. Se aplica la abdomen, corp, testicule si maxilar.

Yoko Geri Kekomi

Armele corpului utilizate : Sokuto

Descrierea tehnicii :

Pozitia initiala este ca si pentru Yoko Geri Keage. Diferenta consta in pozitia genunchiului piciorului care loveste, acesta fiind orientat perpendicular pe directia de lovire. Soldurile se basculeaza in directia loviturii, iar piciorul descrie o traiectorie rectilinie, ca un "piston", dupa care se revine in pozitia initiala ca "tras de un resort." Se aplica la plexul solar, piept, flancuri si trahee.

Mawashi Geri

Armele corpului utilizate : Koshi, Haisoku, Sune (tibia), Hiza

Descrierea tehnicii :

Din Zenkutsu Dachi, se ridica lateral piciorul drept, genunchiul este pliat cu calcaiul catre fesa dreapta. Se pivoteaza pe piciorul stang si se loveste sec, pe o traiectorie circulara (plan orizontal) cu o senzatie de "biciuire". Piciorul este tras imediat cu calcaiul in pozitia initiala, dupa care se aseaza pe sol. Se aplica la plexul solar, piept, flancuri, cap si coapse.

Ushiro Geri Kekomi

Armele corpului utilizate : Kakato

Descrierea tehnicii :

Din Zenkutsu Dachi, cu piciorul stang inainte, se pivoteaza prin spate de la dreapta spre stanga, genunchiul pliat, se destinde piciorul drept dupa o traiectorie rectilinie, in directia tintei, basculand bazinul. Imediat, piciorul este tras inapoi, odata cu bascularea in sens invers a bazinului si asezat apoi jos. Se loveste in ideea penetrarii tintei. Se aplica la plexul solar, abdomen, testicule si cap.

Ushiro Mawashi Geri

Armele corpului utilizate : Calcaiul (partea din spate) sau talpa piciorului

Descrierea tehnicii :

Din Zenkutsu Dachi, cu piciorul drept in fata, se pivoteaza 180 de grade de la dreapta spre stanga, in acelasi timp, piciorul stang porneste, descriind o traiectorie circulara ascendenta. Calcaiul loveste tinta de jos in sus si lateral, in ideea "trecerii" prin tinta, dupa care revine in pozitia initiala. Se aplica la plexul solar si la cap.

Ura Mikazuki Geri

Armele corpului utilizate : Transantul extern al labei piciorului

Descrierea tehnicii :

Din Zenkutsu Dachi, cu piciorul stang inainte, se ridica piciorul drept pe o traiectorie circulara, lovind tinta cu transantul extern al piciorului, dupa care piciorul revine in Zenkutsu Dachi (cu piciorul drept avansat). Se aplica la antebrate, incheietura mainii si barbie.

Mikazuki Geri

Armele corpului utilizate : Teisoku

Descrierea tehnicii :

Din Zenkutsu, cu piciorul stang in fata, se ridica piciorul drept din exterior lovind tinta cu talpa piciorului, dupa care piciorul coboara in Zenkutsu Dachi drept. Se aplica la stomac, piept, cap, antebrat si tibie (blocaj). Se aplica la stomac, piept, cap, antebrat, tibie (blocaj)

Hiza Geri

Armele corpului utilizate : Hiza

Descrierea tehnicii :

Din Hidari Zenkutsu Dachi, mainile pe langa corp, se ridica genunchiul puternic "pliat", basculand bazinul in directia loviturii, dupa care se revine in pozitia initiala. Se aplica la plexul solar, piept, cap, barbie, flancuri (la Mawashi Hiza)

Mae Tobi Geri

Armele corpului utilizate : Koshi

Descrierea tehnicii :

Din Zenkutsu Dachi, cu piciorul stang in fata, se ridica brusc genunchiul drept la piept, in acelasi timp corpul este propulsat in sus de piciorul stang, care incepe sa se "armeze". Imediat, printr-o miscare de "forfecare", piciorul stang loveste tinta si apoi constituie primul sprijin la "aterizare". Se aplica la stomac, piept, fata

 

Yoko Tobi Geri

Armele corpului utilizate : Sokuto

Descrierea tehnicii : Din Zenkutsu Dachi, piciorul drept avansat, simultan se propulseaza corpul in sus, genunchii se "pliaza" urmand lovitura, piciorul stang loveste din lateral tinta, dupa care "aterizeaza" intai pe piciorul drept, apoi pe cel stang. Se aplica la plexul solar, piept, gat, cap, tampla

Tobi Mawashi Geri

Armele corpului utilizate : Koshi

Descrierea tehnicii : Din Zenkutsu Dachi, cu piciorul stang inainte, se sare catre inainte proiectand piciorul drept (ca pentru Mae Geri), apoi imediat (corpul fiind in aer) se loveste Mawashi Geri cu piciorul stang.

Aterizarea se efectueaza cu piciorul drept. Importanta este utilizarea soldului in timpul efectuarii loviturii. Se aplica la stomac, tample si fata.

Ushiro Tobi Geri

Armele corpului utilizate : Calcaiul sau talpa

Descrierea tehnicii : Din Zenkutsu Dachi, cu piciorul stang avansat, se sare prin actiunea piciorului stang. Corpul se roteste in sens anti-orar (in aer). Se loveste cu piciorul stang Ushiro Geri (in aer) si se aterizeaza pe piciorul drept. Se aplica la plexul solar, gat, piept si cap.

 

Tehnici de blocaj - Uke Waza

Age Uke

Partea cu care se blocheza : Exteriorul antebratului blocheaza antebratul advers sau cotul.

Descrierea tehnicii :

Piciorul stang este avansat in Zenkutsu Dachi. Se avanseaza cu piciorul drept executand in prealabil un "preblocaj" cu mana stanga, dupa care, in momentul pasirii, antebratul drept executa Age Uke. Soldul se roteste, iar mana stanga se retrage in Hikite. Soldul se roteste usor in directia blocajului. In momentul final, tot corpul este incordat si se expira scurt.

Soto Uke

Partea cu care se blocheza : Zona interna a antebratului blocheaza antebratul advers sau piciorul.

Descrierea tehnicii :

Din Zenkutsu Dachi, cu piciorul stang inainte, se intinde mana stanga catre in fata, iar mana dreapta se armeaza cu cotul catre spate. Se paseste cu piciorul drept si in momentul pasirii se executa blocajul, cu o miscare corculara in plan orizontal. Mana stanga este trasa la soldul stang. Soldurile se rotesc in sensul blocajului.

 

Uchi Uke

Partea cu care se blocheza : Zona externa a antebratului blocheaza antebratul sa piciorul advers.

Descrierea tehnicii :

Din Zenkutsu Dachi cu piciorul stang inainte; mana dreapta este "armata" sub axila stanga (care se intinde inainte). Se paseste cu piciorul drept in fata si se efectueaza blocajul. Soldurile se rotesc in sens invers.

Morote Uke

Partea cu care se blocheza : Zona cuprinsa intre articulatia pumnului si cot (cca.8 cm.)

Descrierea tehnicii :

Din Zenkutsu Dachi (piciorul stang avansat) se armeaza blocajul. Piciorul drept se deplaseaza catre inainte. La terminarea pasului se executa Uchi Uke cu mana dreapta, care se "intareste" cu ajutorul mainii stangi. Mana dreapta se sprijina cu partea carnoasa a pumnului (Tettsui) pe antebratul drept.

Shuto Uke

Partea cu care se blocheza : Shuto blocheaza antebratul advers sau piciorul.

Descrierea tehnicii : Din Kokutsu Dachi, cu piciorul stang avansat; mana stanga este orientata catre inainte cu Shuto "armat". Se duce mana dreapta cu palma orientata catre urechea stanga, iar mana stanga este intinsa catre inainte. Se paseste cu piciorul drept in Kokutsu Dachi, iar mana dreapta descrie o traiectorie circulara de sus in jos. Soldurile se rotesc in sens invers miscarii. Mana stanga nu se trage in Hikite ci pana la zona plexului solar, cu palma privind in sus.

Dificultatea blocajului consta in a pastra in faza finala cotul si antebratul mainii care a blocat in acelasi plan cu genunchiul piciorului avansat. Antebratul trebuie sa faca unghi maxim de 90 de grade cu bratul.

 

Juji Uke

Partea cu care se blocheza : Unghiul format de partile externe ale antrebratelor blocheaza antebratul advers sau tibia.

Descrierea tehnicii :

Din Yoi se trag ambii pumni in Hikite si se incepe retragerea piciorului drept in Zenkutsu Dachi. Se proiecteaza cele doua antebrate pe o traiectorie ascendenta si catre inainte pana cand unghiul format de cele doua antebrate depaseste cu putin fruntea. Mainile se pot mentine deschise (Shuto) sau cu pumnii inchisi.

Varianta descrisa este utilizata pentru nivelul capului. Acest blocaj se poate executa pentru nivel inferior sau nivel mediu (frontal sau lateral - Yoko Juji Uke).

Kakiwake Uke

Partea cu care se blocheza : Partile externe ale antebratelor blocheaza antebratele adverse.

Descrierea tehnicii : Din Yoi se misca piciorul stang catre inainte in Zenkutsu Dachi. In acelasi timp se incruciseaza antebratele in fata pieptului cu pumnii catre in sus (palmele prinse catre piept). In momentul efectuarii pasului, cele doua antebrate descriu o miscare brusca in plan orizontal, din interior catre exterior.

Gedan Barai

Partea cu care se blocheza : Zona externa a antebratului blocheaza antebratul sau tibia adversa.

Descrierea tehnicii : Din Yoi, odata cu pasirea in Zenkutsu Dachi, cu piciorul stang avansat, se "armeaza" blocajul ducand mana stanga cu pumnul la urechea dreapta, iar mana dreapta este "impinsa" inainte (varianta - mana dreapta poate executa un preblocaj gen Kake - agatare).

In momentul finalizarii pasului mana stanga executa blocajul printr-o miscare de "maturare" de sus in jos si lateral. Soldurile se rotesc in sens invers blocajului, iar mana dreapta este trasa la soldul drept concomitent cu blocajul.

Te Nagashi Uke

Partea cu care se blocheza : Palma blocheaza antebratul sau Haisoku.

Descrierea tehnicii : Blocajul se efectueaza asemanator cu Soto Uke, dar atacul nu este deflectat in exterior ci este "absorbit" si ghidat. In alti termeni, se poate spune ca bratul advers este "sters" cu acest blocaj. Miscarea se executa in plan orizontal din exterior catre interior, cu rotatia soldurilor in sensul blocajului.

Te Osae Uke

Partea cu care se blocheza : Palma blocheaza antebratul sau Haisoku.

Descrierea tehnicii : Din Zenkutsu Dachi se ridica mana dreapta la nivelul fruntii, iar mana stanga se pastreaza in preblocaj. Piciorul stang se deplaseaza catre inapoi, iar mana dreapta coboara pe o traiectorie circulara, cu palma in jos, blocand atacul; iar mana stanga se retrage la sold cu pumnul strans. Pozitia finala este Kokutsu Dachi.

 

Gedan Kake Uke

Partea cu care se blocheza : Antebratul, partea carnoasa externa blocheaza piciorul sau antebratul advers.

Descrierea tehnicii : Din You, mana dreapta se duce catre in fata si exterior, iar mana stanga este orientata cu pumnul catre in jos. Atacul este deflectat si "agatat" prin miscarea antebratului din exterior catre interior si catre sine.

 

 

©2008 Stylex & Co. All Rights Reserved